Charèl en Anne over hun tijd in Zimbabwe
Hallo! Wij zijn Charèl (26) en Anne (21) en vanaf februari 2017 tot juni 2017 hebben wij vrijwilligerswerk gedaan voor Young Africa in Chitungwiza, Zimbabwe. Met onze opleiding (Sociaal Pedagogische Hulpverlening) kregen wij de kans om naar het buitenland te gaan. Wij hebben gekozen voor Young Africa omdat de doelgroep (jong volwassenen) en het land ons aanspraken. Een extra reden voor ons om naar Zimbabwe te gaan is ook omdat de mensen in Zimbabwe Engels spreken.

Bij aankomst in Chitungwiza werden wij super vriendelijk en gastvrij ontvangen en mochten zelf meedenken over de invulling van onze tijd. Het eerste waar wij ons mee bezig mochten houden was het opzetten van het studentenparlement. Het parlement is een plek waar afgevaardigde studenten hun ideeën kunnen uitspreken over Young Africa.

Voor onze minor moesten wij een onderzoek doen, met als doel een duurzaam project opzetten. Samen met het personeel van Young Africa besloten  we een onderzoek te doen naar leiderschap in Zimbabwe. Daarnaast zouden we een Leiderschapshandleiding opstellen. De cultuur in Zimbabwe is anders, mede hierdoor is het voor de lokale bevolking lastig om hun mening te uiten. Wij ondervonden dat wanneer de leden van het studentenparlement hun mening niet gaven, Young Africa kansen op het gebied van verdere ontwikkeling misloopt. Dit is een gemiste kans, want Young Africa hecht immers veel waarde aan de mening van hun studenten. Een leiderschapstraining is noodzakelijk om de leden van het studentenparlement een grotere toegevoegde waarde te laten hebben. Wij hebben onderzoek gedaan naar de meningen hierover onder het personeel, de studenten en ook over hoe we dit project duurzaam konden maken. 

Met de gegevens van het onderzoek, dat ruim drie maanden duurde en waarvoor we 200 mensen hebben ondervraagd, hebben we vijf leiderschapslessen ontwikkeld. Hoe we dit project duurzaam hebben gemaakt zonder hiervoor geld te hebben gebruikt? We hebben de leden van het studentenparlement (pilot) lessen aan elkaar en aan ons laten geven. Het idee hierachter was om de leden van het studentenparlement zichzelf te laten trainen met hulp van een handleiding die hen stapsgewijs meenam in wat er van hen werd verwacht tijdens het geven van een training. Na de pilot kan het studentenparlement dan zelfstandig verder met het geven van deze leiderschapslessen. Daarbij komt ook dat wanneer een van de studenten een van de onderwerpen van de leiderschapstraining moet voorbereiden, en uiteindelijk de training geeft aan zijn mede studenten, dat de student in kwestie meteen werkt aan zijn leiderschapskwaliteiten en oefent op het gebied van leidinggeven. We zijn erg trots dat we dit, samen met het team en de studenten, hebben mogen ontwikkelen!

Naast het doen van onderzoek hebben we ook life-skills lessen mogen voorbereiden en geven. Hiervoor hebben we verschillende activiteiten bedacht in de vorm van spel en deze in de lessen mogen uitvoeren. Door de nauwe samenwerking met Anna (de life skills trainer) hebben we tijdens deze lessen veel vergelijkingen kunnen maken tussen Zimbabwe en Nederland. Hierdoor hebben we veel geleerd over de Zimbabwaanse cultuur, maar hebben de leerlingen ook geleerd over onze cultuur. Het was erg leuk om deze informatie over en weer uit te kunnen wisselen.

Wij zijn erg blij met onze keuze om naar Zimbabwe te gaan en we hebben echt een geweldige tijd gehad. De Zimbabwaanse bevolking is altijd zo vriendelijk en open dat wij hier in het begin nog aan moesten wennen. Het is nooit een probleem om iemand ergens mee te helpen en iedereen te begroeten die je tegen komt of je diegene nu kent of niet. Dit is in Zimbabwe de normaalste zaak van de wereld. Het eerste woordje dat we geleerd hebben is 'murungu', wat in Shona ‘blanke’ betekent. Door het feit dat er in Chitungwiza zelden blanke mensen over de markt lopen valt dit nogal op en merkten we dit vooral aan de over-enthousiaste blije kinderen die soms nog nooit een blanke hadden gezien. De mensen staan ook altijd open voor een praatje en als het even kan willen ze dan ook graag van de gelegenheid gebruik maken om met je op de foto te gaan. We voelden ons altijd heel erg welkom in Zimbabwe en hebben ons nooit ook maar een moment onveilig gevoeld. 

Ook hebben we geleerd hoe we met 5 emmers water een hele week kunnen overleven en daar alles van mee kunnen doen (koken, afwassen, douchen, kleding wassen). Stromend water hebben ze in Chitungwiza bijna niet. Wij hebben met volle teugen genoten van de prachtige natuur, de altijd vriendelijke mensen, het behulpzame Young Africa personeel, de studenten, het buitenleven en natuurlijk ook het mooie weer! We zijn dankbaar voor deze ervaring en zouden Young Africa Zimbabwe dan ook aan iedereen aanbevelen die zelfstandig is, weet wat hij/zij wil en eens wil zien hoe het er aan toe gaat aan de andere kant van de wereld.

Neem contact met ons op.                                                                                      

Heb je vragen? Bel, e-mail of kom een keer langs!                   
                    Onze contactgegevens                                                                                                                            Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Young Africa International             
Ferdinand Bolstraat 436
1072 MG Amsterdam                        
Nederland    

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
06 822 40 226
NL 03 ABNA 0466 782063
ANBI informatie

UNEVOC PP Logo 2017 wb small      logozeroproject2018  2019 Logo Nationale Postcode Loterij      ANBI zk diap  CBF ERKEND DIAP


Copyright Young Africa © 2019 Young Africa Int.