De noodsituatie
Afgelopen weekend werden Mozambique, Malawi en Zimbabwe getroffen door cycloon Idai. De verwoestende schade is het ergst in Mozambique, waar de cycloon in volle kracht aan land kwam. Tot dinsdagmiddag konden we geen communicatie hebben met iemand in Mozambique. Elektra en het telefoonnet lagen helemaal plat, maar komt nu langzaam terug. Gelukkig lijkt het erop dat alle staf en jongeren die on-site in de hostels verbleven ongedeerd zijn. 

In Beira en Dondo is er geen elektriciteit, geen water en geen voedsel. De banken werken ook niet. De schade aan ons opleidingscentrum in Dondo is enorm. Alle daken en ramen zijn verdwenen, letterlijk alleen de muren staan er nog. Maar de computers en bibliotheek en dergelijke zijn compleet verwoest. De waterschade aan alle landbouwgrond zal enorm zijn. Gelukkig staan de hostels, waar jongeren tijdens hun studie kunnen verblijven, in Dondo er nog wel. De jongeren zijn daar nu met een aantal stafleden. Het voedsel raakt op en er is een dringende behoefte aan water, voedsel, cholera medicijnen, anti-malaria medicijnen en chloortabletten om het water te ontsmetten. De weg naar het dorp Dondo is door studenten en de boerderij manager vrij gemaakt. 

In de plaats Dondo heeft de overheid een noodcentrum opgezet en veel stafleden zijn daar met hun families, want hun huizen zijn verwoest. Over Beira weten we nog niet zoveel, behalve dan dat het dak van het hostel eraf is gewaaid. 

Wat kunnen wij samen doen
We richten ons nu eerst op noodhulp. Noodhulp voor de studenten en stafleden die momenteel op de opleidingscentra verblijven. Er is een dringende behoefte aan (schoon) water, voedsel, malaria medicijnen en dakbedekking (golfplaten).  Als u ons wilt steunen, geef dan op onze donatiepagina.

Update 26 maart 2019
De noodhulp voor Young Africa in Mozambique is in volle gang. Afgelopen vrijdag werden de eerste goederen (voedsel, water en medicijnen) naar Beira getransporteerd. Vandaag kunnen we al een tweede gedeelte van al jullie gulle donaties naar Mozambique overmaken. Zojuist ontvingen we nieuwe foto's van de schade aan onze opleidingscentra in Beira en Dondo. Het zijn pijnlijke beelden. We zijn jullie dan ook ontzettend dankbaar voor jullie steun de afgelopen week. Door te doneren, te liken en te sharen helpen we samen aan de wederopbouw in Mozambique. Natuurlijk is er veel meer nodig en doneren kan dan nog steeds.

Een aantal voor en na foto's:

Restaurant (on-the-job training voor Catering stduenten) So Magica YA Beira

Moz D2142019 Dondo Idai 4


Administratiegebouw

Moz D036IMG 20190326 WA0005


Boerderij management (kippen) opleiding YA Dondo
Moz D462IMG 20190326 WA0004

Het hostel van YA Beira
P1040806 12019 Dondo Idai

 

Update 21 maart 2019
Christian, programma medewerker in Mozambique, heeft het opleidingscentrum in Dondo weten te bereiken. Via hem krijgen we ook de eerste foto's binnen waar de verschrikkelijke verwoestingen op te zien zijn. Het blauwe gebouw is het hostel. Het groene gebouw een schoolblok. Het oranje gebouw was het restaurant Magico, waar jongeren werden getraind in Catering. Ongeveer 100 jongeren die in de hostels on-site verbleven tijdens hun studie zijn er nog, samen met een aantal stafleden. Er is nog voldoende voedsel voor een week, maar water is niet beschikbaar. Daarnaast is er dringend behoefte aan dakbedekking om een aantal gebouwen weer waterdicht te krijgen.

2019 Dondo Idai 1
2019 Dondo Idai 22019 Dondo Idai 3

Neem contact met ons op.                                                                                      

Heb je vragen? Bel, e-mail of kom een keer langs!                   
                    Onze contactgegevens                                                                                                                            Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Young Africa International             
Ferdinand Bolstraat 436
1072 MG Amsterdam                        
Nederland    

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
06 822 40 226
NL 03 ABNA 0466 782063
ANBI informatie

UNEVOC PP Logo 2017 wb small      logozeroproject2018  2019 Logo Nationale Postcode Loterij      ANBI zk diap  CBF ERKEND DIAP


Copyright Young Africa © 2019 Young Africa Int.