Werkbezoek aan Zimbabwe en Mozambique

Annelies: ''Sinds september 2015 werk ik als PR&Communicatie medewerker voor Young Africa in Nederland. Talloze keren heb ik het verhaal van Young Africa op diverse manieren verteld. Van nieuwsbrieven en de vernieuwde website, van gesprekken met donoren tot schoolpresentaties. Het werd dan ook hoog tijd om een bezoek te brengen aan een aantal opleidingslocaties van Young Africa. Van 8 tot en met 15 april bracht ik een bezoek aan mijn collega's op de HUB in Harare (Zimbabwe), de opleidingslocaties in Chitungwiza en Epworth (Zimbabwe) en Beira en Dondo (Mozambique). Om het in één woord samen te vatten: fantastisch! Fantastisch om het verhaal na zoveel jaren verteld te hebben, nu ook aan den lijve te ondervinden en te ervaren. De opleidingscentra bruisen van de jongeren die werken aan een betere toekomst voor zichzelf. Collega's in real-life te ontmoeten, waar ik voorheen alleen via Skype, mail en whatsapp contact mee heb gehad. Om de passie voor ons werk in hun ogen te zien.

Mijn werkbezoek was al gepland voordat cycloon Idai Mozambique, Zimbabwe en Malawi trof. Gelukkig kon het werkbezoek wel doorgaan. Op donderdag 11 april vertrok ik in de vroege ochtend samen met Raj A. Joseph (Co-founder Young Africa) met de auto richting Mozambique. We wisten dat de weg begaanbaar was, maar niet hoeveel schade het had opgelopen. De weg van Beira naar Harare is een hele belangrijke. Omdat Zimbabwe geheel omsloten is door andere landen, worden er vanuit de haven in Beira worden veel goederen met vrachtwagens naar Harare getransporteerd. Gelukkig was de schade aan deze belangrijke weg beperkt tot slechts één, maar langer stuk van de weg dat was weggeslagen door de sterke stroming die Cycloon Idai had veroorzaakt. Al binnen een paar dagen hadden de Mozambikanen als noodoplossing allerlei omwegen aangelegd. Fantastisch. 

Hoe dichterbij we bij Beira kwamen hoe meer verwoesting ik om ons heen zag. Veel kleine stenen huizen en lemen hutten waren ofwel verwoest of hadden geen dak meer. Nood tentenkampen van UNICEF en andere internationale donoren waren opgezet en nog volop in gebruik door honderden mensen, voornamelijk gezinnen. De eerste aanblik van ons opleidingscentrum in Beira was indrukwekkend. Ondanks de beschadigingen leefde het. Overal waren studenten bezig. Al het puin was al netjes bij elkaar geveegd en opgestapeld. Klanten kwamen in en uit om hun auto te laten repareren. De schade in Beira lijkt op het eerste gezicht beperkt, maar als je beter gaat kijken is die enorm. Veel van de, uit golfplaten bestaande, daken zijn weggewaaid en daardoor hebben veel klaslokalen, de creche en het hostel waar weesmeiden verblijven, enorm veel waterschade opgelopen.  Sommige houten plafonds lijken op instorten te staan, dit moet uiteraard allemaal hersteld worden.

De schade aan ons landbouwopleidingscentrum in Dondo is forser. Meer daken van kippenschuren, de varkensschuur en de koeienschuur zijn weggerukt door de wind. De daken van alle klaslokalen zijn zelfs geheel verdwenen. Het centrum was rijk aan bomen, velen daarvan zijn omgewaaid. Gelukkig zijn de workshops in zowel Beira als Dondo nog wel in goede staat. Al binnen enkele dagen na de storm zijn de trainingen hervat. Ongelofelijk hoe veerkrachtig de mensen zijn, want vrijwel alle stafleden van zowel Beira als Dondo hebben behoorlijke schade aan hun huizen opgelopen.

We zijn zo ongelofelijk dankbaar voor alle reacties, donaties en andere steunbetuigingen voor de noodhulp en wederopbouw van (Young Africa in) Mozambique. Op beide locaties zijn al de nodige herstelwerkzaamheden uitgevoerd, maar er is nog ongelofelijk veel te doen. Alleen in Beira al moet zo'n 900 m2 houten plafond worden vervangen, omdat alle houten platen zijn aangetast door het water.

Doneren kan nog steeds via: https://www.pifworld.com/nl/projects/Hmfh1n2zIY4/doneer-voor-een-opleiding-en-de-/donate 

 

Neem contact met ons op.                                                                                      

Heb je vragen? Bel, e-mail of kom een keer langs!                   
                    Onze contactgegevens                                                                                                                            Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Young Africa International             
Ferdinand Bolstraat 436
1072 MG Amsterdam                        
Nederland    

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
06 822 40 226
NL 03 ABNA 0466 782063
ANBI informatie

UNEVOC PP Logo 2017 wb small      logozeroproject2018  2019 Logo Nationale Postcode Loterij      ANBI zk diap  CBF ERKEND DIAP


Copyright Young Africa © 2019 Young Africa Int.