Immanuel Indongo

Immanuel Indongo

Mijn naam is Immanuel Indongo en ik ben een trotse oud-leerling van Young Africa Namibië. Ik werd geboren op 8 juli 1992 en groeide op in Onelago Village in de Oshana regio. Ik werd opgevoed door mijn oma. Ik verloor alle hoop op een goede toekomst, toen ik niet slaagde voor klas 10 van de middelbare school.

Ik haalde in 2012 een basisdiploma als Elektricien, maar het was niet makkelijk om een baan te vinden. In 2013 verhuisde ik naar Windhoek om mijn kansen op een baan te vergroten. Na een jaar mocht ik bij Orujaveze Solar CC aan de slag, waar ik ook een interne training (van Young Africa) mocht volgen. Dit ging heel goed! Naast dat ik van alles leerde over de aanleg van zonnepanelen, leerde ik ook over zonneboilers en andere elektrische apparatuur. 

Mijn baas en mentor, Wapale Kalla, heeft me destijds aangemoedigd om me voor de training bij Young Africa in te schrijven om me verder te kunnen ontwikkelen. Dit is de beste beslissing die ik ooit gemaakt heb! Met mijn opgedane kennis en vaardigheden heb ik promotie gemaakt van technicus naar systeemontwerper. Ik ondersteun zelfs nieuwe medewerkers binnen het bedrijf door ze te trainen in nieuwe technieken. 

Dankzij Young Africa is mijn toekomst rooskleuriger dan ooit.

Unotida Huye

Unotida Huye

Mijn naam is Unotida Huye en ik werd aangenomen als franchisenemer bij Young Africa in Zimbabwe in 2011. Mijn cateringbedrijfje had een moeilijke start, ik kon weinig klanten aantrekken. Dit kwam, doordat mijn klantenkring bestond uit het netwerk dat ik vanuit huis had opgebouwd. 

Young Africa hielp mij met de aanschaf van meer machines, zodat ik meer productie kon draaien. Daarnaast zorgden ze ervoor dat iedereen die Young Africa bezocht, voor bijvoorbeeld een workshop of conferentie, de catering bij mij afnam. Ook mocht ik de Improve Your Business Training volgen. Na deze maatregelen groeide mijn bedrijf en kreeg ik ook allerlei opdrachten buiten het netwerk van Young Africa om! 

In het begin investeerde ik de winst in het maken van reclame voor de opleiding Catering die ik met mijn bedrijf verzorg voor studenten van Young Africa. Het aantal jongeren dat bij mij een opleiding kwam volgen steeg en momenteel train ik ongeveer 120 jongeren per jaar! Ik vind het geweldig om jongeren op te leiden en ben daar erg trots op. Vooral in deze fase van hun leven hebben de jongeren begeleiding nodig in het vormgeven van hun toekomst. 


Trish

Trish

Ik ben Trish, 22 jaar oud, en studeerde af aan de opleiding Kleding Maken van het Outreach Programma van Young Africa Zimbabwe. Daarvoor was ik huismoeder en helemaal afhankelijk van het loon dat mijn man verdiende. Het is altijd al mijn droom geweest om in de kledingindustrie te werken, maar dat lukte me nooit omdat ik niet de juiste diploma's had. 

Nadat ik mijn diploma behaalde bij Young Africa begon ik te werken voor mijn buurvrouw, die een klein naaiatelier aan huis heeft. Ik spaarde genoeg om mijn eigen naaimachine aan te schaffen en richtte mijn eigen bedrijfje op. Met behulp van Young Africa vroeg ik een microkrediet aan bij Virl Microfinance. Ik ontving $300 en kocht daarvan nog 2 naaimachines. Daarmee breidde ik mijn bedrijf uit en nu verdien ik gemiddeld $300 per maand! Ik ben niet langer meer (financieel) afhankelijk van mijn man. 

Faith Mudandirini

Mijn naam is Faith Mudandirini en ik ben 30 jaar. Het was een grote schok toen mijn man in 2013 werkloos werd. Mijn man is altijd de hoofdkostwinnaar van ons gezin geweest en ik had niet de juiste vaardigheden of ervaring om werk te vinden of mijn eigen bedrijf te beginnen. 

Via een vriend hoorde ik over Young Africa en ik schreef me snel in voor de opleiding Catering in Chitungwiza, Zimbabwe. Na de opleiding liep ik vier maanden stage bij Kebab Matar, een restaurant in de hoofdstad Harare. Ik vond het wel lastig om te wennen aan een fulltime baan, maar met de steun van mijn supervisor ging het heel goed. Nadat ik mijn stage had afgerond kreeg ik contract aangeboden, waarmee ik nu $250 per maand verdien! 

Deze verandering in mijn leven was niet mogelijk geweest zonder Young Africa. Ik had een negatieve houding richting werk en ik had geen doel in mijn leven. Door de lessen in persoonlijke vorming heb ik mijn houding richting werk en in het algemeen weten te veranderen. Ik ben nu meer gefocust, heb doelen in mijn leven. 

Simeon Kamati

Simeon Kamati

Mijn naam is Simeon Kamati en ik ben 23 jaar oud. Ik werd geboren in het noorden van Namibië. In 2015 slaagde ik niet voor mijn middelbare school diploma. Kort daarna overleed mijn moeder en ging ik bij mijn tante in Walvisbaai wonen. Ik hoorde van Young Africa en over de Zonnetechnologie opleiding. Ik wilde altijd al elektriciën worden. Aan mijn tante vroeg ik of ik de opleiding bij YA mocht volgen. Dat mocht ik, mits ik aan haar beloofde om er heel hard voor te werken. Nu heb ik mijn diploma behaald met onderscheiding! Dankzij Young Africa vond ik binnen twee maanden na het behalen van mijn diploma een baan bij Taati Solar als zonnetechnoloog. Young Africa heeft mijn leven veranderd.

Edson Delavega Sacur

Edson Delavega Sacur

Edson, 22 jaar oud, moest vanwege financiële redenen stoppen met zijn studie Havenmanagement aan de Katholieke Universiteit van Mozambique. Zijn vader wees hem op de mogelijkheid om bij Young Africa Mozambique te studeren. Hij besloot de opleiding Douane Ambtenaar te volgen en sloot deze met succes af. Hij werkt nu als Douane Ambtenaar op de haven van Beira bij Joaquim Mateus Manguaiana Limited. Edson spaarde flink en kon zo alsnog zijn opleiding aan de universiteit afmaken. Ook heeft hij een stuk land kunnen kopen, waarop hij zijn toekomstige huis wil bouwen.

Edson: ‘’Heel veel dank aan Young Africa en de docenten. Ik raadt alle jongeren in Mozambique aan om een opleiding bij Young Africa te volgen.’’

Valter Martinho Nobre

Valter Martinho Nobre

Valter Martinho Nobre studeerde in 2014 af aan de opleidingen Secretarial and Public Relations en Engels. Hij ronde zijn stage bij het Tivoli Hotel met succes af en werd daarna meteen aangenomen door het hotel om er als Receptionist te komen werken.

Maar Valter wilde verder doorgroeien en besloot van zijn spaargeld de opleiding Technical Customs te volgen bij Young Africa in 2015. Hij werd door het bedrijf MSTAR SA uitgenodigd om bij hen te komen werken als assistent winkelmanager en groeide een half jaar later al door tot manager!

Met het geld dat Valter met deze baan verdiend volgt hij de opleiding Accountancy én ondersteunt zijn drie jongere broers in het volgen van een opleiding.Esperança Da Conceição Piris

Esperança Da Conceição Piris

Esperança kon niet genoeg geld bij elkaar krijgen om naar de Universiteit te gaan en besloot daarom om een opleiding bij Young Africa te volgen. Ze heeft de opleiding Human Resource Management met succes afgerond en volgde daarna een stage van drie maanden bij de Gemeenteraad van Beira. Toen haar stage voorbij was werd ze gelijk aangenomen als hoofd van het Secretariaat van de Gemeenteraad.

Haar jonge zusje kan hierdoor nu ook naar school. Esperança: ''Ik kan geen woorden vinden waarmee ik Young Africa kan bedanken. Ik vraag mij weleens af wat er van mijn leven zou zijn geworden als ik geen onderwijs had kunnen volgen bij Young Africa. Het heeft mijn leven verandert, alsook die van mijn jongere zusje.''


Miriam Chinyani

Miriam Chinyani

''Ik heb nooit gedacht dat ik iemand zou worden die er daadwerkelijk toe doet in dit leven. Ik bedank Young Africa, zij hebben het beste uit mij gehaald.'' 

Miriam Chinyani (22 jaar) kon, net als vele andere meisjes, maar 2 vakken op haar middelbare school afronden. Te weinig om vervolgonderwijs te kunnen doen of om in loondienst te gaan werken. Miriam is oudste van een gezin met drie dochters met een alleenstaande moeder. Haar moeder worstelde elke dag met het dilemma om genoeg voedsel te kunnen geven aan haar kinderen. Dit liet Miriam geen keuze en zij begon op vroege leeftijd kledingaccessoires te verkopen. Helaas werd haar eigen onderneming geen succes en Miriam vroeg zich af of ze ooit een leven voor zichzelf zou kunnen opbouwen. Gesteund door haar moeder, besloot Miriam zich in te schrijven voor de opleiding Catering in augustus 2015 bij YA Chitungwiza in Zimbabwe. 

Miriam is nu in loondienst bij de Spar in Mvuma. Ze verdiend een fatsoenlijk salaris, sinds ze na haar stage (als onderdeel van de opleiding) hier mocht blijven werken. Ze was goed voorbereid op haar taak als werknemer, volgens Miriam door de Life Skills lessen van Young Africa: ''Ik ben nu een onafhankelijke jonge vrouw die voor zichzelf kan zorgen én voor mijn moeder en broertjes en zusjes die op school zitten.''


Edmore Makoza

Edmore Makoza

Edmore Makoza volgde de opleiding tot Automonteur bij YA Zimbabwe in 2003. Hij ging aan de slag als automonteur bij Auto Logic. In 2013 besloot hij zijn eigen bedrijf (Auto Inn) op te richten, samen met zijn trainer. Hij geeft aan dat de opleiding bij YA Zimbabwe hem geleerd heeft een innovatieve ondernemer te zijn. Hij heeft zelfs zijn eerste werknemer aangenomen! In de toekomst wil hij graag zijn bedrijf laten uitgroeien tot een grote onderneming dat kan concurreren met andere grote autobedrijven in de omgeving.

Tafadza Chibaringa

Tafadza Chibaringa

Tafadza Chibaringa heeft in 2010 de opleiding tot Automonteur gevolgd bij YA Zimbabwe. In 2013 kon hij als assistent Mechaniek aan de slag bij Aviation Ground Services. Tafadza vertelt dat hij door de opleiding een verantwoordelijk persoon is geworden. Omdat hij nu werk heeft kan hij namelijk voor een eigen inkomen zorgen. Door de lessen in Life Skills en Ondernemerschap weet hij hoe hij een eigen bedrijf kan beginnen. Dit is dan ook zijn droom. Op de vraag 'Waar zie jij jezelf over tien jaar?', antwoordt Tafadza: ''Dan heb ik mijn eigen garage en ben ik een inspiratie voor andere jongeren''.

Kudakwashe en Celestino

Kudakwashe en Celestino

De broers Kudakwashe en Celestino hebben in 2008 de opleiding tot Timmerman gevolgd bij YA Zimbabwe. Na het afstuderen hebben ze beide een baan gevonden. Celestino besloot in 2010 om voor zichzelf te beginnen. In 2012 sloot zijn broer Kudakwashe aan als partner. Samen hebben ze inmiddels 1 werknemer in dienst. Op de vraag 'Hoe heeft Young Africa jullie geholpen', kijken de broers elkaar aan. Ze laten een indrukwekkend portfolio zien van wat zij tot nu toe aan meubelen en deuren hebben gemaakt. Ook de lessen in Life Skills en Ondernemerschap hebben hen geholpen. Zo hebben ze geleerd effectiever te communiceren, wat goed van past komt bij klanten. In de toekomst zouden de broers graag een eigen warenhuis hebben waar ze ook met grotere machines orders kunnen verwerken. Ze hopen dan ook andere jongeren aan te kunnen nemen, zodat zij, net zoals henzelf, een inkomen voor zichzelf en hun families kunnen verwerven.

Jonathan Joseph

Jonathan Joseph

Jonathan, 23 jaar, heeft de opleiding Zonnetechnologie bij YA Namibië met onderscheiding afgerond. Zijn droom is om een carrière op te bouwen als zelfstandig ondernemer in zonnetechnologie en om met Young Africa te werken om kwetsbare jongeren op te leiden. Hij werkt nu bij Young Africa Namibië op de afdeling zonnetechnologie als junior zonnetechnoloog. Ondertussen volgt hij de interne lerarenopleiding, zodat hij straks jongeren kan opleiden in zonnetechnologie. Jonathan: ‘’Young Africa heeft mij goed opgeleid, zodat ik capabel genoeg ben om als zonnetechnoloog in dit werkveld aan de slag te gaan. Ik ben vaardig in het ontwerp, de installatie en het onderhoud van zonnesystemen en zonneboilers. Ik ben er trots op een product te zijn van Young Africa en voor hen te werken, zodat ook ik jongeren kan helpen hun dromen waar te maken. Zoals Young Africa dit voor mij heeft gedaan.’’

Isabella Ekongo

Isabella Ekongo

Isabella Ekongo, 24 jaar, heeft de opleiding Zonnetechnologie bij YA Namibië succesvol afgerond. Zij werkt nu bij een zonne-bedrijf in het noorden van Namibië. Isabelle: ''Young Africa heeft mij meer zelfvertrouwen gegeven, door mij de vaardigheden en het vertrouwen te geven om een carrière op te bouwen in zonnetechnologie. Ik zie mijzelf groeien in dit werkveld, met als doel mijn eigen bedrijf op te starten en werkloze jongeren aan te nemen.''

Suzentina Mateus Moiana

Suzentina Mateus Moiana

Suzentina is in 2013 verhuisd van Zuid-Afrika naar Mozambique. Ondanks dat zij geen Portugees kon spreken, is ze de opleiding Landbouwtechniek gestart op ons Agri-Tech centrum in Dondo. Tijdens de 1-jarige opleiding leerde ze de taal vloeiend! Met zo’n talent is het geen verrassing dat Suzentina na haar afstuderen is aangenomen als lerares Engels. Suzentina: ‘’Het is goed om anderen iets te leren, vooral Engels. Engels is belangrijk voor jongeren hier, zodat zij in veel verschillende landen gemakkelijk met elkaar kunnen communiceren.’’

Castigo Vicente Julai

Castigo Vicente Julai

Castigo hoorde over het opleidingscentrum in Beira door een commercial uitgezonden in het weeshuis waar hij is opgegroeid. Hij heeft maar liefst drie opleidingen gevolgd: IT, Engels en Computer reparatie. De afgelopen twee jaar is hij de manager geweest van de workshop van de afdeling Fietsreparatie, met franchisenemer Baisikeli. Naast al deze bezigheden heeft Castigo ook nog eens in de weekenden bedrijfsmanagement gestudeerd aan de lokale universiteit!

Filipe Chissarucua

Filipe Chissarucua

Filipe hoorde van het opleidingscentrum in Beira via zijn neef en besloot de 1-jarige opleiding autotechniek te volgen. In 2013 studeerde hij af en volgde een intensieve lerarenopleiding op de Faculteit Techniek. Eind 2013 kon hij hier aan de slag! Filipe geeft nu studenten autotechniek de praktische en theorielessen. Filipe: ‘’Ik hoop dat Young Africa doorgaat met het aanbieden van beroepsopleidingen voor achtergestelde jongeren en dat de kwaliteit van lesgeven hoog blijft om te kunnen blijven inspelen op vragen uit de markt.’’

Tafadzwa Kunaka

Tafadzwa Kunaka

Tafadzwa heeft in 2012 met succes de eenjarige opleiding tot autospuiter afgerond bij Young Africa Zimbabwe. Hij heeft deze opleiding gevolgd terwijl hij ook nog een opleiding motortechniek volgde, maar zijn interesse gaat vooral uit naar het opstarten van een bedrijf in de autospuiterij. Graag start hij dit bedrijf samen met vrienden op. Tafadzwa: ‘’Na mijn opleiding bij Young Africa Zimbabwe ben ik erg geïnteresseerd geraakt in bedrijfskunde. Naast het praktische onderwijs kregen we ook persoonlijke en maatschappelijke vorming. Dit is erg goed geweest voor mij. Ik realiseer me dat als ik succesvol wil worden, ik hard moet werken.’’ Tafadzwa besteedt veel tijd in de gemeenschap om zijn ervaringen te delen en om andere jongeren aan te moedigen eigen verantwoordelijkheid te nemen.

Bridget Mujikijira

Bridget Mujikijira

Bridget Mujikijira studeerde in 2013 af als kapster en schoonheidsspecialiste bij Young Africa Zimbabwe. Haar man werkt als vrachtwagenchauffeur met een fluctuerend inkomen. Om hun kindje naar school te kunnen laten gaat besloot Bridget de opleiding te volgen. En met succes! Bridget huurt een kappersstoel in een winkelcentrum en verdient genoeg om hun kind naar school te laten gaan. Bridget: ''‘Young Africa heeft mij niet alleen praktische vaardigheden geleerd, maar focust ook op ondernemerschap. Deze ondernemersvaardigheden hebben mijn economische situatie verbeterd.'' In de toekomst wil Bridget haar eigen haarsalon openen, wanneer zij hier genoeg voor heeft gespaard.

Neem contact met ons op.                                                                                      

Heb je vragen? Bel, e-mail of kom een keer langs!                   
                    Onze contactgegevens                                                                                                                            Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Young Africa International             
Ferdinand Bolstraat 436
1072 MG Amsterdam                        
Nederland    

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
06 822 40 226
NL 03 ABNA 0466 782063
ANBI informatie

UNEVOC PP Logo 2017 wb small      logozeroproject2018  2019 Logo Nationale Postcode Loterij      ANBI zk diap  CBF ERKEND DIAP


Copyright Young Africa © 2019 Young Africa Int.